Pharmacology 3 mcq | B pharmacy 6th s

 

5. Which of the following is not considered an H2 blocker?



Ranitidine (Zantac)

Cimetidine (Tagament)

Sucralfate (Carafate)

Famotidine (Pepcid)


Correct answers: Sucralfate (Carafate)


6. Which of the following drugs aids in gastric emptying? 

Tranylcypromine sulfate

Ranitidine

Famotidine

Cisapride


Correct answers: Cisapride


7. Which of the following drugs is an antacid? 


Magnesium Hydroxide (Maalox)

Metoclopramide (Reglan)

Cimetidine (Tagamet)

Omeprazole (Prilosec)


 Correct answers: Cimetidine (Tagamet)


8. Which of the following drugs is a histamine blocker and reduces levels of gastric acid?


A. Omeprazole (Prilosec)
B. Metoclopramide (Reglan)
C. Cimetidine (Tagamet)
D. Magnesium Hydroxide (Maalox)


Correct answers: Magnesium Hydroxide (Maalox)


9. All of the following drugs act by reducing gastric acid secretion except:


A. Omeprazole
B. Famotidine
C. Pirenzepine
D. Sucralfate


Correct answers: Sucralfate


10. The most dependable used to expel ingestion poison is
intramuscular emetine

A. oral bromocriptine

B. intramuscular apomorphine

C. oral syrup ipecacuanha

Correct answers: intramuscular apomorphine


11.Which prokinetic drug produce extrapyramidal side effects


A. Metoclopromide
B. All of the above
C. Domperidone
D. Cisapride


Correct answers: Metoclopromide


12. Which antiemetic selectively blocks levodopa induced vomiting without blocking its antiparkinsonian action


A. ondansatron
B. Cisapride
C. Domperidone
D. Metoclopromide


Correct answers: Domperidone


13.Which of the following is a causative bacteria for ulcers.


A. H pylori
B. S aureus
C. B subtilis
D. M tuberculosis


Correct answers: H pylori


14. Rabeprazole is a example of
 
A. Antacids
B. H2 Blocker
C. Mucosal protective
D. Proton pump inhibitors


Correct answers: Proton pump inhibitors


15. Example of mucolytic


A. glycerin
B. codein
C. Ambroxol.
D. liquorice


Correct answers: Ambroxol

pharmacology-3-mcq
Pharmacology 3 multiple choice questions 


16. Quinolones work on which mechanism to kill bacteria 


A. inhibit topoisomerase II
B. inhibit topoisomerase IV
C. inhibit DNA gyrase
D. both b and c


Correct answers: both b and c


17. Flouroquinolones interact with what drugs


A. Theophylline
B. Polyvalent cations
C. NSAIDS
D. All of above


Correct answers: All of above


18. What ara the most possible adverse effects of Flouroquinolones


A. Phototoxicity
B. Genetic toxicity
C. Both a and b
D. None of the above


Correct answers: Both a and b


19. Which Flouroquinolones are likely to cause long QT syndrome


A. moxifloxacin
B. Spirafloxin
C. Both a and b
D. Ciprofloxacin


Correct answers: Both a and b


20. Azithromycin and Clarithromycin cover most


A. Staph – strep
B. Staph
C. Atypical pathogens
D. Both a and c


Correct answers: Both a and c


21.  Adverse effect of macrolides are


A. oral or vaginal candidiasis
B. Cramping
C. QT prolongation
D. All of the above


Correct answers: All of the above


22.  Where do macrolides exhibit their MOA


A. 50 s subunit
B. 30 s ribosomal subunit
C. RNA synthesis
D. cell wall


Correct answers: 50 s subunit


23. Which of the following excreted unchanged in the bile


A. Erythromycin
B. Azithromycin
C. Fidoxomicin
D. Both a and b


Correct answers: Both a and b


24.. Which of the following statement about penicillin was false


A. Ticarcillin is resistant to beta lactamase
B. penicillin are bacteriostatic in effect
C. penicillin v is available as iv,im route and oral
D. all of the above


 Correct answers: penicillin are bacteriostatic in effect


25. In order to combate virus produced diseases


A. Antibiotics shall be administered
B. depressant drugs shall be administered
C. Amphetamines shall be administered
D. body’s own immunity system shall combat


Correct answers: body’s own immunity system shall combat


26. Which of the following drug is a penicillin pro drugs


A. phenoxymethyl penicillin
B. penicilin v
C. procaine benzyl penicillin
D. pivmecillinam


Correct answers: pivmecillinam


27. What is the adverse effects of cephalosporin

A. diarrhoea

B. Nausea
C. oral or vaginal candiasis
D. all of the above


Correct answers: all of the above


28. How do cephalosporins kill bacteria ?


A. they activate beta lactamase .
B. they activate penicillin .
C. they prevent bacteria from making proteins
D. they prevent bacteria from producing a cell wall function

 
 Correct answers: they prevent bacteria from making proteins


29. 3rd generation cephalosporins  CEFDINIR and CEFIXIME have good activity against bacteria


A. Gram (-)  aerobic bacteria
B. Gram (+)) aerobic bacteria
C. Gram (-) anaerobic bacteria
D. Both a and b

Correct answers: Both a and b


30.  Aminoglycosides are


A. Broad spectrum antibiotics
B. Narrow spectrum antibiotics
C. Both a and b
D. none of the above


Correct answers: Broad spectrum antibiotics


31.  Aminoglycosides usage was  reduced due to


A. Ototoxicity
B. Nephrotoxicity
C. Both a and b
D. None of the above


Correct answers: Both a and b


32. Contraindications of amino glycosides are:


A. Myasthenia gravis
B. Rheumatoid arthritis
C. Cancer
D. All of the above


Correct answers: Myasthenia gravis


33. Chloramphenicols are used for the treatment of what type of infection


A. Conjunctivits
B. Cholera
C. Meningitis
D. All of the above


Correct answers: All of the above


34.  Chloramphenicol is a


A. Broad spectrum antibiotic
B. Very effective
C. Both a and b.
D. None of the above


Correct answers: Both a and b


35. Adverse effects of the chloramphenicol are as follows:


A. Aplastic anemia
B. Gray syndrome
C. Bone marrow suppression
D. All of the above


 Correct answers: All of the above


36. Tetracycline are potent against what bacteria

 
A. Gram (-) bacteria
B. Gram +bacteria
C. Both a and b
D. only b


Correct answers: Both a and b


37. Tetracycline are used in the treatment of bacterial infections such as


A. Respiratory infection
B. Urinary tract infection
C. Gastro intestinal infection
D. All of the above


Correct answers: All of the above


38. Some of these may cause deadly infections such as:


A. Anthrax
B. Bubonic plaque
C. Bacillus infection
D. Both a and b


Correct answers: Both a and b


39. What is the mechanism of tetracycline:


A. Inhibit the protein synthesis binding to 30 s sub-unit of ribosome
B. Inhibit matrix metallo protenases
C. Both a and b .
D. Inhibit the synthesis of protein binding to 60 s ribosomal sub-units


Correct answers: Both a and b


40. What is the course of administration in antitubercular drugs:


A. 5-6 months
B. 4-6 months
C. 6-8 months
D. 4-8 months


Correct answers: 6-8 months


41. What is the name of the scientist who discovered M.tuberculosis:


A. Robert Koch
B. Louis Pasteur
C. Calmatte and Guerin
D. Carl Linnaeus


Correct answers: Robert Koch


42. Tuberculosis is transmitted through:


A. Infected air
B. Infected water
C. Infected hands
D. Infected blood


Correct answers: Infected air


43.Leprosy spreads during pregnancy to child


A. true
B. False
Correct answers: False


44. respiratory tract , eyes and nerves, skin are affected by leprosy disease


A. true
B. False


Correct answers: true


Fill in the Blanks
45.._________is first line of drug for tuberculosis.


A. moxifloxacin
B. Ethambutol
C. None of the above
D. Pyrazinamide


Correct answers: Ethambutol, Pyrazinamide


46.. Sodium bicarbonate is the example of_________.


A. appetite stimulant
B. antacid
C. carminative
D. Digestant


Correct answers: antacid


47.  ANC is ___________


A. none of the above
B. Acid neutralizing capacity
C. Automated natural causative agents
D. Aid neutral cavity


Correct answers: Acid neutralizing capacity


48. CTZ is_____________.


A. Chemotaxic trigger zone
B. chemo receptor trigger zone
C. all of the above
D. Chemotaxic center


 Correct answers: chemo receptor trigger zone


49. Chloramphenicol is ___________ spectrum antibiotic.


A. mild spectrum
B. broad spectrum
C. narrow spectrum
D. short spectrum


Correct answers: broad spectrum


50. Gray baby syndrome is caused by the drug____________.


A. ambroxol
B. mannitol
C. chloramphenicol
D. bromocriptine


Correct answers: chloramphenicol


51. MOA of dapsone is inhibiting synthesis of__________acid.


A. dihydrouric acid
B. tetrahydrofolic acid
C. none of the above
D. monohydrofolic acid


Correct answers: tetrahydrofolic acid


52.. Which of the following is a causative bacteria for leprosy?

A. B subtilis
B. Hpylori .
C. M tuberculosis
D. m leprae


Correct answers: m leprae

 

53.Tetracycline cause:


A. all of the above
B. bowel upset
C. intercranial hypertension
D. allergic reactions


Correct answers: all of the above


54. Contraindication of aminoglycosides


A. rheumatoid arthritis
B. cancer
C. all of the above
D. myasthenia gravis


Correct answers: myasthenia gravis

 

aanandmedicine 

Share this post

One comment

  1. I was diagnosed as HEPATITIS B carrier in 2013 with fibrosis of the
    liver already present. I started on antiviral medications which
    reduced the viral load initially. After a couple of years the virus
    became resistant. I started on HEPATITIS B Herbal treatment from
    ULTIMATE LIFE CLINIC (www.ultimatelifeclinic.com) in March, 2020. Their
    treatment totally reversed the virus. I did another blood test after
    the 6 months long treatment and tested negative to the virus. Amazing
    treatment! This treatment is a breakthrough for all HBV carriers.